Torcik pancakes przekładany kremem z mascarpone i owocami

Idealny aby przygotować go na wyjątkową okazję i już od rana doskonale zacząć dzień. Wszystko co kochacie w jednym przepisie – puszyste pancakes, słodki krem i świeże owoce.

Ilość porcji: 4 

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 70 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sól
  • owoce

Na początku przygotowujemy krem. Do miski wkładamy serek mascarpone i dodajemy cukier wanilinowy i śmietankę. Ubijamy wszystko na gęstą, sztywną masę i odkładamy do lodówki.

W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy resztę składników: mąkę, jajka, mleko, proszek do pieczenia, sodę, cukier, aromat, szczyptę soli oraz rozpuszczone masło. Miksujemy razem aż do powstania gładkiego ciasta. Odstawiamy na ok 10 min.

W tym czasie myjemy i kroimy ulubione owoce.

Na suchej, teflonowej patelni smażymy pojedynczo pancakes o średnicy ok. 15 cm. Na talerzu układamy na przemian pancakes, krem, owoce i przekładamy tak kolejne piętra torciku. Na górze układamy owoce i posypujemy cukrem pudrem.

Możemy zrobić jeden większy torcik lub kilka mniejszych. Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz