Vege burgery z serem halloumi i sosem bazyliowym

Przepis nie tylko dla wegetarian! Zapewniam, że zasmakuje nawet zapalonym mięsożercom 🙂 Burgery są bardzo soczyste i sycące, a mimo wszystko lekkie 🙂 Polecam czasami skorzystać z takiej odmiany 🙂 

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 2 bułki do burgerów
  • 6 plastrów sera halloumi (o średnicy ok 1 cm)
  • czerwona cebula
  • rukola
  • pomidor
  • oliwa

Sos bazyliowy:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki majonezu light
  • 2 garści świeżej bazylii
  • sól, pieprz

W wysokim naczyniu blendujemy jogurt, majonez oraz bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem.

Plastry sera halloumi i krążki czerwonej cebuli grillujemy na delikatnie posmarowanej oliwą patelni z dwóch stron po ok. 1,5 min aż się ładnie zarumienią. Pomidora kroimy w plastry.

Po ściągnięciu sera i cebuli na patelni podpiekamy bułki do burgerów. 

Spód bułki smarujemy sosem bazyliowym, układamy rukolę, po 3 plastry sera halloumi, czerwoną cebulę, pomidora. Górę bułki także smarujemy sosem bazyliowym i układamy na górze. 

Smacznego 😀 

 

Dodaj komentarz