Zapiekanka bolońska

Lubicie spaghetti bolognese? 🙂 Ja bardzo. Tak samo jak lasagne. W tym przepisie postanowiłam połączyć te dwa dania i stworzyć zapiekankę bolońską z makaronem penne, sosem beszamelowym i ciągnącym się serem. 

Ilość porcji: 5-6

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego 
  • 400 g makaronu penne
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 200 g żółtego sera
  • sól
  • świeża bazylia
  • olej

Beszamel: 

  • 30 g masła
  • 40 g mąki
  • 500 ml mleka (o temperaturze pokojowej)
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy do niego mąkę i szybko mieszamy aż powstanie nam zasmażka. Powoli, ciągle mieszając aby nie powstały grudki wlewamy mleko. Gotujemy na małym ogniu bardzo często mieszając aż beszamel nam zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. 

Cebulę i marchewkę kroimy w małą kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, kiedy zrobi się szklista dodajemy posiekane ząbki czosnku a następnie mięso mielone i smażymy wszystko razem przez kilka minut. Następnie do mięsa dodajemy marchewkę i po ok. 2 minutach wlewamy passatę oraz wodę. Doprawiamy łyżeczką suszonej bazylii i solą. Gotujemy przez 5 min.

Do wysmarowanego olejem lub masłem naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy makaron. Zalewamy mięsnym sosem i dokładnie mieszamy. Na górę wykładamy przygotowany beszamel i posypujemy startym serem. Przykrywamy folią aluminiową.

Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni (z włączoną funkcją termoobiegu) piekarniku przez 25 minut. Następnie ściągamy folię i dopiekamy jeszcze 10 min aż ser się zarumieni. Dobrze jest włączyć funkcję grillowania z góry. Przed podaniem zapiekankę posypujemy posiekanymi listkami świeżej bazylii.

Smacznego 🙂 

Dodaj komentarz