Zielone curry z kurczakiem, pieczarkami i oliwkami

Jeżeli lubisz orientalne smaki i pikantne dania jest to przepis idealny! Dodatkowo robi się go bardzo szybko. Rozgrzewa, syci – czyli wszystko czego potrzebujemy w chłodne, zimowe popołudnia. 

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 5 szt dużych pieczarek
  • ok. 15 szt czarnych oliwek
  • 50 g zielonej pasty curry
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 soku z limonki
  • olej

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, a po chwili dodajemy czosnek. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy na patelnię, smażymy aż odparuje z nich woda. Kurczaka myjemy i kroimy w paski a następnie dodajemy do przesmażonych pieczarek. Smażymy dalej kilka minut. Oliwki kroimy na 3 części i także dodajemy na patelnię.

Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym. Dodajemy pastę curry i mieszamy dokładnie. Gotujemy razem ok. 7 min. Po tym czasie doprawimy curry sosem sojowym oraz sokiem z limonki.

Podajemy z ugotowanym ryżem. 

 

Dodaj komentarz