Zupa serowa z brokułami i chipsami z salami

Pyszna i bardzo sycąca zupa serowa na bazie serków topionych z dużą ilością brokułów a także ziemniaków. Chipsy z salami posypane na górze nadają jej dodatkowego aromatu i sprawiają iż jest ona jeszcze bardziej wyrazista w smaku. Podawać możemy ją samą lub z kawałkiem pieczywa. 

  • 1 brokuł
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 l bulionu 
  • 300 g serka topionego śmietankowego
  • 100 g sera radamer 
  • 200 ml śmietany 18%
  • salami w plastrach 
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • pietruszka 
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego

Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy ok 10 min w osolonej wodzie a następnie odcedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę.

Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażamy przez chwilę posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek. Dorzucamy ziemniaki i smażymy przez ok 1-2 min razem z cebulą i czosnkiem. Po tym czasie zalewamy bulionem i gotujemy przez ok.15 min. 

Gdy ziemniaki będą miękkie wlewamy śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy i dodajemy serki topione. Mieszamy jednocześnie gotując na małym ogniu aż serki się nie roztopią. Dorzucamy ugotowanego brokuła, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką i zestawiamy z ognia. Dorzucamy na koniec ser żółty i mieszamy aż się nie roztopi. Przed podaniem posypujemy zupę chipsami z salami oraz posiekaną natką pietruszki.

Aby przygotować chipsy z salami rozgrzewamy suchą patelnię teflonową i układamy na niej plasterki salami. Przysmażamy je obracając na drugą stronę aż się zrumienią i wytopi się z nich tłuszcz. (Uwaga po pewnym czasie bardzo łatwo można je przypalić dlatego pilnujmy ich cały czas). Odkładamy na talerz i odsączamy delikatnie przykładając ręcznik papierowy. Łamiemy na kawałki. 

Dodaj komentarz