Zupa tajska z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą

Jak ja uwielbiam tą zupę. Jest dla mnie doskonałym rozwiązaniem na chłodniejsze lub deszczowe dni ponieważ świetnie rozgrzewa 🙂 Tym razem postanowiłam wzbogacić jej smak dodając do niej pieczarki i kukurydzę. To był strzał w dziesiątkę. 

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 40 g czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleczka koksowego
  • 1,5 l bulionu
  • 250 g makaronu chow mein
  • 1-2 szt papryczki chilli 
  • 1 łyżeczka przyprawy do kuchni tajskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz
  • olej
  • świeża kolendra

W garnku rozgrzewamy ok. 3 łyżki oleju i smażymy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Pieczarki kroimy w plasterki i kiedy już cebula się zeszkli dodajemy do garnka i smażymy dalej aż odparuje z nich woda. 

Kurczaka kroimy w małe paski i dodajemy do pieczarek. Dosypujemy przyprawę tajską i smażymy ok. 2 minuty. Po tym czasie dokładamy odsączoną kukurydzę. 

Wlewamy bulion, mleczko kokosowe i dodajemy drobno posiekane papryczki chilli. Gotujemy ok. 7 minut na małym ogniu pod przykryciem. 

Po tym czasie dodajemy pastę curry, sos sojowy, sos rybny, cukier i8 doprawiamy solą oraz pieprzem. Do zupy wkładamy surowy makaron chow mein i gotujemy w niej wg instrukcji na opakowaniu ok. 5 min. Na koniec doprawiamy zupę sokiem z limonki oraz posiekaną świeżą kolendrą.

Smacznego 🙂  

 

Dodaj komentarz